Ketahui siapa Invisible di YM

Yahoo

Assalamualaikum, Entri hari ni berkisahkan tentang Yahoo! Messenger. Pernah dengar tak? Mostly siapa yang bergiat aktif dalam Internet hari ini mesti dah tahu tentang aplikasi ini. Apatah lagi benda tu sekarang dah seolah-olah wajib anda di komputer masing-masing selain dari Microsoft Office dan antivirus. Baiklah, pernah satu ketika dahulu..aku pun pun pelik, apsal orang yang aku tunggu-tunggu tak online, Internet rosak ke? Tentu korang diluar sana pernah merasai perkara sebegini. 

Ok, baiklah..disini aku ada cara untuk korang ketahui adakah individu yang korang tunggu tu benar-benar atau offline atau dia menyorok dari pandangan YM korang…

Disini ada beberapa simptom-simptom (betul ke ejaan) yang korang mungkin melihat Individu tu asyik Offline jer, antaranya:

  1. Memang betul dia Offline
  2. Invisible…taknak orang ganggu
  3. Appear Offline dekat ID korang
  4. Buang ID korang dari contact…ni paling dasyat, kalau couple ni..kira baru lepas perang tu. :(

Disini aku nak tunjuk korang kepada yang masih belum tahu tentang sebuah perisian yang dapat mengenalpasti ID korang samada Online atau Offline. Tutorial ini juga aku sertakan gambar supaya korang dapat tengok contoh tu.. senang sikit :)

Pertama: Lihat individu tu, pastikan dia Offline..kalau online nak buat apa check…sekarang tengok gambar dekat bawah tu, Offline kan…then proceed ke langkah seterusnya

ID Yahoo Messenger Offline

Kedua:  Halakan kursor anda diatas gambar individu tersebut, kelihatan anak panah akan keluar pada perkataan See More Detail dan klik pada anak panah tersebut. Sila ambil perhatian bahawa benda ini hanya berfungsi untuk Yahoo Messenger 8 dan keatas..

Okay, sekarang nampak tak ID tu..sebagai contoh, untuk tutorial ni, ID tu dipaparkan sebelah nama Wana iaitu didalam kurungan..

 Contoh bagaimana nak tengok ID

Ketiga: Langkah seterusnya dengan membuka sebuah laman web, korang buka laman web www.ystatus.com . Sebuah laman web dengan antaramuka dan bentuk akan dipaparkan seperti gambar dibawah:

Yahoo Status Checker..hehe 

Keempat: Masukkan ID pengguna tadi didalam kotak tu, tengok gambar dibawah ni kalau tak tahu kotak yang mana..lepas masukkan ID tadi, tekan la perkataan SCAN tu

Masukkan ID tadi dalam ni

Kelima: Keputusan akan dipaparkan seperti gambar rajah dibawah ni…kalau individu tersebut benar-benar Offline, maka perkataan Offline akan dipaparkan, tapi sekiranya individu tersebut Invisible, perkataan Invisible akan dipaparkan.

Keputusan Offline

Menggunakan perkhidmatan tadi juga, anda boleh memuat turun avatar (iaitu profile Picture) pengguna YM kedalam PC anda (lihat gambar untuk contoh), menghantar mesej kepada pengguna, melihat profil pengguna, dan profil-profil lain yang menggunakan ID yang sama seperti Twitter (jika ada).

Contoh gambar avatar yang dimuat turun

Alternatif : Seiranya program diatas mempunyai masalah, anda boleh gunakan tool dari www.spydetect.net . Caranya tetap sama, iaitu masukkan ID ler..

42 thoughts on “Ketahui siapa Invisible di YM

    1. aku dah agak dah, mesti ada yang nak mintak punya
      asalkan awek jer mesti mintak..huhu..
      oklah, aku bagi.. tu aku dah bagi tu..tengok ar gambar tu.. :)

      maap la, aku tulis entri ni guna YM dia pun, dia suruh aku cover id dia..apatah lagi nak bagi ID dia..
      nanti aku try tanya dulu..

        1. alamak..ada orang nak potong line la…
          cari la..aku boleh bagi..cuma takut dia yang tak bagi
          tak rapat pun sangat ngan dia..pernah chat dua tiga kali jer..

          maklumlah, dia kan budak u..jadi busy la bro..

  1. Wah..thanks bro..baru aku tau rupanya orang boleh tau aku menyorok YM..

    p.s : lawa awek kau bro, pandai ko memilih ye..tahniah!! semoga berbahagia sehingga ke anak cucu…huhu

    1. yer bro..thanks la..

      p.s: memandai jer kau ni bro..
      makan boleh sebarang makan…tp cakap tak boleh sebarang cakap la bro..bila pulak budak tu awekz aku…huh??!!!

      1. ala bro omar..tak yah la nak marah aku sangat..nak bergurau pun tak boleh…sedih siot ko buat kawan ko camni…aku bukan nya apa..just nak main-main jer la bro…kira ok apa aku matchkan ko dengan budak wana tu..(cam aku kenal je)..ko pun boleh tahan, dia pun lawa..kira ok la tu…

        maafkan aku la bro kalau terkasar bahasa…jangan la reject aku dalam pertandingan hosting dan domain percuma ye bro… :)

        1. huhu..sedih pulak aku dengar..aku tak marah…aku suke..huhu..
          ok2..dah-dah ckap pasal tu..ni nak kira off-topic punya komen dah ni..huhu…

          rilek..aku takyah cuak..aku takkan tendang kau dalam pertandingan tu..tapi tak tawlah keputusan pihak penaja camana pulak..huhu

    1. oo..memang camtu ler..
      saya pun tak perasan yang benda ni tak function kalau guna pidgin..

      thanks for the info..

      p.s; lepas ni kena menyuruk guna Pidgin pulak..

  2. Salam,
    Sebenarnya tak bagus dedahkan cara lihat privasi org lain. Saya pun tau lebih awal sblum post ni terbit.. just tak share.. sbb ia akan dedahkan privasi. tak baik kan mcmtu?

    Satu lg.. kalau boleh buat demo tu guna ID lelaki.. lebih baik..
    kalau share mcm ni sure ada lelaki minta.. tambah2 lg perempuan cantik atau “CUN” sepatutnya kita lelaki kena jaga privasi orang perempuan. Walaupun kita kwn biasa dgn mereka.
    .-= Nikuve´s last blog ..New Persona Elegance 1.6L IAFM =-.

    1. Ya..memang agak tak baik nak dedahkan privasi orang..cuma kekadang ni benda ni kita boleh gunakan bila kita ada hal yang mustahak nak dicakapkan tapi orang yang kita tunggu-tunggu tu tak online.

      Yang pasal demo tu, haha..entri ni dibuat pada jam lebih kurang pukul 3 pagi..pada waktu itu, hanya dia (Wana) sahaja yang online dan rakan-rakan saya yang lain telah offline atau Sign in to mobile, jadi kebetulan dia ada online, saya minta tlg la kat dia untuk jadi bahan experiment dalam tutorial ni..:)

      untuk menjaga privasi si Wana yang awak cakap cun dan cantik tu, dia memohon saya untuk menyimpan menyorokkan ID dia..tu pasal edit letak (contoh) tu…hmm..

      thanks for your advice..saya akan pastikan yang entri akan datang lebih baik daripada entri ini bedasarkan maklumbalas yang Nikuve bagi..thanks!! :)

  3. Salam pada semua….

    Saya guna software GYachi latest….mmg dh built-in dlm software tu…log in jer dh dpt tau sapa yg invisible ni…..malah sapa2 yg log in tapi terus invisible pun boleh detect…..mesti dicuba….:)

  4. I just wanted to comment your blog and say that I really enjoyed reading your blog post here. It was very informative and I also digg the way you write! Keep it up and I’ll be back to read more soon mate

  5. salam..tumpang tanya en. omar..ade x tools yg blh kita guna untuk cek dengan sape kawan kita ym. .? :-)..maksudnya..sya nk tahu..si A tgh chat ngan si B ke..?

    terima kasih daun keladi..

Comments are closed.